Телеграм каналите публикуват видеоклипове от експлозии, чути в Степанакерт, столицата на

...
Телеграм каналите публикуват видеоклипове от експлозии, чути в Степанакерт, столицата на
Коментари Харесай

Армения: Азербайджан започна мащабна агресия в Нагорни Карабах, Турция обяви подкрепа за Баку

Телеграм каналите разгласяват видеоклипове от експлозии, чути в Степанакерт, столицата на непризнатата република Нагорни Карабах, наричана от арменците Арцах, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Арменската организация " Фактор " оповестява, че азербайджанските въоръжени сили са атакували комплекса за радиоелектронна битка на арменската войска край Степанакерт. Също по този начин съгласно агенцията Азербайджан употребява дронове и тежка артилерия, съобщи Нюз.бг и Българска телеграфна агенция.

" От прозореца на къща в Степанакерт виждам пушек на отсрещния рид. Артилерията стреля непрестанно от към четиридесет минути ", цитира Фактор локалния публицист Марут Ванян.

Съобщава се също, че в града е оповестена въздушна паника.

Арменските телеграм канали настояват, че няколко ранени са били откарани в болничното заведение в Степанакерт, само че няма удостоверение на тази информация.

Азербайджан упорства, че не нападна цивилни цели, но в изказването си разяснява, че една от задачите на военната интервенция е " разпускането на марионетния режим ". С какви тъкмо способи Баку желае да реализира задачата си и по какъв начин ще отбрани мирното население, не се прецизира.

В публично изявление Министерството на защитата на Азербайджан заяви, че употребява прецизни оръжия против " извънредно законни военни цели и военна инфраструктура ". 

Военното ведомство също по този начин поучава локалните поданици да стоят надалеч от военни уреди, защото арменските въоръжени сили разполагат " огнестрелни оръжия наоколо до жилищни региони ", се споделя в изказването.

Министерството на външните работи на Азербайджан също по този начин съобщи, че единственият метод за реализиране на мир в Карабах е цялостното евакуиране на арменската войска от района и " разпускането на марионетния режим [на Карабах] ".

Министерството на защитата на Армения в отговор на това съобщи, че на територията на Карабах няма арменски военни сили. " Както в предишното, по този начин и в този момент, азербайджанските източници оповестяват погрешно изказване, че в Нагорни Карабах има елементи от арменските въоръжени сили, военна техника и личен състав ", се споделя в изказване на арменското отбранително ведомство

Арменското външно министерство също назова експлоадирането на военните дейности " огромна експанзия от страна на Азербайджан ".

Руското външно министерство обяви, че експлоадирането на военни дейности " няма съображение " и прикани за преустановяване на огъня и дипломатическо решение на обстановката.

В същото време съветското външно министерство също по този начин съобщи, че Русия не е удовлетворена от изказванията на Армения, " че антируските стъпки по никакъв метод не засягат двустранните връзки ". Така представителят на външното министерство Мария Захарова разяснява последното военно съдействие сред Армения и Съединени американски щати.

Министерството на външните работи на непризната република Нагорни Карабах също излезе с изказване, в което упрекна " интернационалните играчи ", че не са " вдигнали блокадата на Нагорни Карабах и не са предотвратили геноцида ". Това, съгласно външното министерство, дава опция на Азербайджан да стартира военни дейности.

Министърът на защитата на Азербайджан се обади по телефона на своя сътрудник от Турция. Анкара съобщи, че " както постоянно поддържа Азербайджан ".

Турция беше първата страна, която призна независимостта на Азербайджан през 1991 година Страните са близки една до друга в етнически, набожен и културен аспект. За Турция Азербайджан е главният сътрудник в Южен Кавказ.

През 2020 година, по време на Втората карабахска война, Турция по всевъзможен вероятен метод оказа помощ на Азербайджан, който употребява турски дронове против арменските въоръжени сили. И след края на военните дейности Турция оказа помощ на Баку в раминиране на освободените райони.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР